A szeretet ünnepének (nem, nem május 1., a karácsonyra gondolok) közeledtével előfordulhat, hogy aggodalommal tölt el bennünket az alábbi gondolat. Mi van ha a kedvesünk az ajándék átadásakor kimondja azt a bizonyos sz betűs szót, a kapcsolatunkban először. Ez önmagában örömhír is lehet, de némi fejtörésre is adhat okot, ha mi még nem tartunk itt. Vagy talán azt a mindentelsöprőagyeldobós szerelmet sosem fogjuk – kölcsönösen – megélni az aktuális partnerünk mellett.

A fenti történet alapjául egy baráti beszélgetés szolgált, amiből álljon itt 9 dolog, hogy – lehetőleg – mit ne mondj, ha a barátnőd/barátod eléd tárja érzelmeit. Szeretlek!

  1. Teljesen megértelek.
  2. Nem baj.
  3. Na ne b@ssz, tényleg?
  4. Majd elmúlik.
  5. Jajj, ezt most ne kezdd! 
  6. Én is szeret…szeretem veled a szexet.
  7. Képzeld, amikor az exem mondta először nekem ezt…
  8. Uhh…mennyire?
  9. Dehogy szeretsz, összekevered az érzéseidet!

Na jó, őszintén…tegye fel a kezét, aki még sosem került olyan “szeretlek” mondós szituációba, amikor vagy máshogy “kellett volna” cselekednie, vagy kicsit kellemetlenül érezte magát. Valahogy elvárássá vált, ha én azt mondom szeretlek, neked is ezt KELL mondanod. Mintha csak köszönnénk egymásnak. Szia-szia. De bunkó vagy, hát én köszöntem neked, miért nem köszönsz vissza? 

A szentimentális énem erősen ágál az ellen, hogy ezt a szót elcsépeljük minden telefonbeszélgetés végén és hangoztassuk úton útfélen, akkor is, amikor éppen nem érzünk így. Akkor van meg a varázsa ennek a szónak, ha akkor mondjuk amikor teljes szívvel és lélekkel át tudjuk magunkat adni neki. Ne csak megszokásból, vagy mert a másik elvárja. 

A fenti helyzetre nekem a javaslatom az volt, hogy ha ezt mondja a partnered és te még nem érzel így, akkor öleld meg és húzd magadhoz közel, csókold meg. Ami neked még komfortos és önazonos. Ne mondd neki, hogy szereted, ha nem érzed azt, hogy itt lenne az ideje ezt kimondani. Emellett érdemes a szeretet spektrumát is megvizsgálni, hiszen egy barátot, egy szeretőt, egy kedves embert is szeretünk, nem csak a mindentelsöprőagyeldobós szerelem során élhetjük meg a “szeretlek” érzést. Az önvizsgálat után talán észrevesszük magunkban a szeretet különböző intenzitású érzelmeit és lehet mire élesben ér bennünket a helyzet, önámítás nélkül tudjuk kifejezni szóban is a szeretetünket a partnerünknek. És ha mégsem? Akkor sincs semmi gond, jogunk van máshogy érezni.

A bejegyzéshez egy hozzászólás tartozik

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük